ÖDEV SİTESİ

13 Ekim 2007 Cumartesi

Sabun Nasıl Yapılır

SABUN NASIL YAPILIR?
Katı ve sıvı yağların sabunlaştırılması, sabun yapım işleminde çok yaygın olarakkullanılır. Bu metot da, katı ve sıvı yağlar ısıtılır.Ve sıvı alkali ile, sabun, su ve gliserinelde edilecek şekilde reaksiyona girer.Diğer başlıca sabun yapım işlemeler,yağ asitlerinin bir alkali ile nötralizasyonudur.Katı ve sıvı yağlar, ham yağ asidi ve gliserin elde edecek şekilde yüksek basınçtabuhar ile hidrolize edilirler. Buna parçalama işlemi de denir. Yağ asitleri daha sonradestilasyon ile saflaştırılır.Sabun ve su elde edecek şekilde bir alkali ile nötralizeedilir.Kullanılan nötralize alkali sodyum hidroksit olduğu zaman, bir sodyum sabunu oluşur.Sodyum sabunları set sabunlardır. Çubuk ( kalıp ) sabunlar, sertsabunlardır.Kullanılan alkali potasyum hidroksit olduğu zaman, bir potasyum sabunuoluşur. Potasyum sabunu daha yumuşaktır. ( arap sabunu ) ve bazı el sabunları vetıraş kremlerinde kullanılır.Sabun molekülünü ucunda ki karboksilat suya doğru çekilir. Bu yüzden karboksilatkökü hidrofiliktir. ( suyu seven ) . Hidrokarbon zinciri yağ ve kire doğru gelir ve sutarafından itilir. Hidrokarbon zinciri haidrofobiktir ( suyu sevmeyen ).
Su Sertliği Temizleme Hareketini Nasıl EtkilerSabun iyi bir temizleme ajanıdır.Ancak sert sularda kullanıldığında, etkinliği azalır.Sudaki sertlik, mineral tuzların oldukça fazla yıkama ortamında bulunmasına nedenolur.Başlıca sertlik veren Tuzlar;kalsiyum ( Ca ), magnezyum ( Mg ), bazen demir ( Fe )ve mangan ( Mn).Mineral tuzlar, sabun ile reaksiyona girerek, sabun film tabakası ya da çamur olarakbilinen çözünmeyen bir çökelek oluşturur.Sabun filmi kolaylıkla durulanıp uzaklaştırılamaz. Kumaşların üzerinde kalarakkumaşı sert hale getirir. Aynı zamanda, küvetlerde, çamaşır makinelerinde velavabolarda birikip kalır.Bir miktar sabun, bir film tabakası oluşturacak şekilde, sert su minarelleri ilereaksiyona girmek için kullanılır. Bu da temizleme işleminde sabun kaybı demektir.Bazen çamaşırlar, sert olmaya yumuşak sularla dahi yıkansalar, yinede bazı sertlikveren minareller, kumaş üzerindeki kirlerden gelir.Sabun molekülleri, değişik dokulardaki kumaşların yıkanmasında, yıkama sıcaklıklarıve su şartlarına adapte olabilecek etkinliğe sahip değillerdir.

Etiketler: , , , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 
Ödev Siteleri egitimhit.com/ http://www.ders.org/toplist/ ktunnel google adwords reklam sexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsex