ÖDEV SİTESİ

14 Ekim 2007 Pazar

Çiçekli Bitkilerde Üreme,Büyüme ve Gelişme

İnsanlar ve hayvanlar nesillerini devam ettirmek için çoğalırlar. Yani kendilerine benzer canlar meydana getirirler. Üreme tüm canlıların ortak özelliğidir. Bitkilerde canlı olduğu için bitkilerde çoğalırlar. Onlarda kendilerine benzer bireyler meydana getirirler. Ve nesillerini devam ettirirler.
Doğayı gözlemlediğimiz zaman değişik biçim,renk ve boyutlarda çiçekler görürüz. Bu çiçeklerin ortak bir özelliği vardır. Çiçeklerde bitkilerin üreme organlarıdır. Çiçeğin kısımlarını ve kısımların görevlerini şöyle sıralayabiliriz.

1.Çiçek Tablası:
Bir çiçeğin bütün kısımlarını üzerinde barındıran kısımdır.

2.Çanak Yapraklar:
Çiçeğin en dışında bulunan yapraklardır. Küçük ve yeşil renklidirler. Çanak yapraklar,gelişmekte olan çiçeği korumakla görevlidir.

3.Taç yapraklar:
Gösterişli renklere sahip,hoş görünüme sahip iri yapraklardır. Taç yapraklar çanak yapraklarının iç tarafında yer alır. Taç yapraklar,çiçeğin erkek ve dişi üreme organlarını kuşatır. Hoş kokuları
Ve güzel görünümleriyle böcekleri kendilerine çekerek tozlaşma olayına yardımcı olurlar.


4.Erkek ve Dişi Üreme Organı:
Çiçeğin üremede görevli organlarıdır. Erkek üreme organı,erkek üreme organı,erkek üreme organı,erkek üreme hücresi olan polenleri üretir. Dişi üreme organıda,dişi üreme hücresi olan yumurta hücresini
Oluşturur.

Tozlaşma:


Erkek organda bulunan polenlerin dişi üreme organına taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşmaya yardımcı olan etkenler vardır. Böcekler,rüzgar,kuşlar ve insanlar gibi. Yine bitkilerin ürettikleri bal özü ve taç yaprakları ve yaydıkları güzel kokularla kendine çekerek tozlaşmaya yardımcı olur. Bir böcek çiçeğin üstüne konduğunda o çiçekteki yapışkan polenler böceğin vücuduna yapışır. Böceğin başka bir çiçeğe konmasıyla bu polen başka bir çiçeğe taşınır. Bu sayede tozlaşma olayı gerçekleşmiş olur.


Döllenme:


Tozlaşmanın polen taneciklerinin erkek organdan dişi organa taşınması olduğunu biliyoruz. Ancak döllenmenin olabilmesi için polende yer alan erkek üreme hücresinin dişi organın alt kısmında bulunan dişi üreme hücresi ile buluşması gerekmektedir. Bu nedenle dişi organa ulaştığında burada bir tüp büyümeye başlar. Bu tüp aşağıya doğru,dişi organdaki yumurtaya kadar büyür. Polendeki erkek üreme hücreleri bu sayede buluşur ve döllenme gerçekleşir. Döllenen dişi üreme hücreleri gelişerek tohumu oluşturur. Tohumlar yeni bitkiyi
Oluşturabilecek özelliktedir. Dişi üreme organındaki yumurtalık bölümü ise gelişip olgunlaşarak meyveyi oluşturur. Yediğimiz meyveler aslında bitkilerin dişi üreme organlarında gelişir.
Tohumların yeni bitki oluşturabilmeleri için öncelikle tohumların oluştukları bitkilerden uzaklaşmaları gerekmektedir. Bitki tohumları su,rüzgar ve canlılar sayesinde etrafa yayılırlar. Etrafa yayılan bu tohumların bitkiyi oluşturabilmeleri için gerekli ortam koşulları olmalıdır. Gerekli ısı,ışık,nem ve su ortamda bulunmalıdır.

Bitkilerde Çimlenme,Büyüme ve Gelişme:



Tabiattaki hayvanların insanların ve canlıların kendilerine özgü hayat döngüleri olduğu gibi bitkilerinde kendilerine özgü bir hayat döngüleri vardır. Bir bitkinin hayat döngüsünün ilk evresi çimlenmedir. Çimlenme evresi tohumun toprak altında faaliyete geçmesi ile başlar ve ilk yapraklar toprak üstünde gözüktüğünde sona erer. Toprakta uyumakta olan tohumun uyanarak çimlenmeye başlamasında su,ısı ve ışık etkilidir.



Organik Tarım:


Son yıllarda üretilen sebze ve meyvelerdeki hormon miktarı çok fazladır. Bu ürünler insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bunun yanı sıra tarımda kullanılan ilaç gübre gibi kimyasal maddeler insan ve toplum sağlığına ciddi zararlar vermektedir. İşte tüm bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için organik tarım geliştirilmiştir.
Organik tarım,kimyasal gübre ve tarımsal ilaçları ya hiç yada mümkün olduğu kadar az kullanma esasına dayanır. Günümüzde tüm dünyada organik tarım anlayışı hızla yayılmaktadır.


Hazırlayan:Göksel İRİŞ
Fen ve Teknoloji Öğrt.

Etiketler: , , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 
Ödev Siteleri egitimhit.com/ http://www.ders.org/toplist/ ktunnel google adwords reklam sexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsex